Cestujúci učitelia pomôžu integrovaným žiakom so zrakovým postihnutím

28.09.2005 Levoča

Levoča 28. septembra (TASR) - Skvalitniť integrované vzdelávanie zrakovo postihnutých detí v bežných základných školách na Slovensku je cieľom projektu Matra...
Levoča 28. septembra (TASR) - Skvalitniť integrované vzdelávanie zrakovo postihnutých detí v bežných základných školách na Slovensku je cieľom projektu Matra, ktorého súčasťou sú aj cestujúci učitelia. Prvých sedem začalo pôsobiť v máji minulého roka, ďalších šesť sa k ním pridalo v septembri 2005.

\"Sídlia v deviatich mestách Slovenska. Pri plnom úväzku majú na starosti asi 15 detí, za ktorými cestujú do vzdialenosti 100 kilometrov. Absolvovali špeciálny výcvik, začiatkom októbra ich slávnostne uvedú do praxe a súčasne si prevezmú kufrík základných pomôcok, \" povedala pre TASR koordinátorka projektu Otília Čechová zo Základnej školy (ZŠ) internátnej pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči. Spresnila, že cestujúci učitelia sú v Bratislave, Hlohovci, Kremnici, Novej Bani, Banskej Bystrici, Košiciach, Levoči, Námestove a Topoľčanoch.
Holandské ministerstvo zahraničných vecí schválilo projekt v novembri 2003 v rámci programu sociálnej transformácie pre strednú a východnú Európu. Pilotný model sa realizuje na Slovensku v spolupráci s holandským centrom pre zrakovo postihnutých Sensis a s podporou Ministerstva školstva SR.
Hlavným cieľom je zabezpečiť rovnaké príležitosti deťom so zrakovým postihnutím. Prax ukázala, že skvalitniť treba koncepciu integrácie, prípravu samotných učiteľov a rozvíjať podporné systémy v školskom a východnom procese.
\"Pilotný model je trojročný, skončí v budúcom roku. Ak sa osvedčí, môže sa širšie aplikovať v praxi, \" konštatovala Čechová. Dodala, že integrované deti potrebujú cielenú odbornú starostlivosť. Na základe praktických poznatkov ju môžu aj v budúcnosti koordinovať dve špeciálne pedagogické poradne, ktoré pôsobia pri ZŠ pre zrakovo postihnutých v Levoči a v Bratislave.
 

Vyberte región

mark